Konserter till Monicas minne

Med anledning av Monica Zetterlunds bortgång hölls en minnesstund i Gustav Vasakyrkan i Stockholm måndagen den 27 juni 2005 med tal, musik och sång. Flera minneskonserter för att hedra Monica Zetterlunds minne har därefter hållits på runt om i landet. De senaste åren har traditionen blivit att konserten hålls i Berwaldhallen.

Minneskonsert 2019 i Berwaldhallen

En fantastisk kväll! Så brukar minneskonserterna kunna summeras och i år kan nog ingen som hade nöjet att uppleva kvällen ha någon annan åsikt. En som  formulerade sin entusiasm på ett träffande och elegant sätt var Mats Werner, tidigare styrelsemedlem i Monica Zetterlund sällskapet. Så vi lånar några av hans ord.

”Frågan är om inte gårdagens minneskonsert för Monica Zetterlund var den bästa hittills. I varje fall var det en av de klart bästa som ”laget bakom” åstadkommit: Lars Wern på ljudet, Monica Borrfors, Peter Niklasson och Ewa Egerbladh back-stage, Tom Alandh som sammanhållande och alltid lika bidragande kraft på scenen och med fantastiske Silas Bäckström som producent toppandes laget.

I år också två Z-stipendiater på hög nivå; pianisten Anna Gréta Sigurðardóttir med rötterna på Island men utbildad i Sverige som den unga stigande stjärnan och härlige saxofonisten Nisse Sandström som välförtjänt etablerad artist. Tillsammans med Uffe Andersson och husbandet (Calle Bagge, Hans Backenroth och Joakim Ekberg) drog han igång ett spontant extranummer i form av totaljam med fullt ös som sände ut den euforiska publiken med saliga leenden i den svala höstkvällen. (Och för andra året hedrades konserten av statsministerns närvaro).

Men först hade publiken fått avnjuta vokalkvartetten Stockholm Voices med förra Z-stipendiaten Maria Winther, de återförenade Chapter Two: Johan Norberg och Nisse Landgren med bland annat en sublim version av Killing me softly. Johan bidrog även med en härlig berättelse om när Monkan räddade en falsk ton i en inspelning med Bill Evans. Tommy Körberg bidrog bland annat med en kraftfull version av Kurt Weils ”Speak low”. Monica Dominique som dominerade bland kvällens många pianister med sin självklara auktoritet, sin lekfullhet på tangenterna och orädda kraft i anslag och pedalarbete.

Det var inte mindre än fyra pianister på plats. Den hittills onämnde blev nog också kvällens behållning för min del, Carl Flemsten som Tommy tagit med som sin ackompanjatör. Det är alltid fantastiskt att bli överraskad av nya unga förmågor som med kraft, intensitet och stark känsla attackerar sitt instrument. Kvällen till ära hade man rullat in två flyglar och vi fick avnjuta alla fyra avlösande varandra på pianopallarna i ett långt dubbelpianistnummer avslutat med Olle Adolphsons ”Trubbel”.”

Foto: Mats Werner
Mats på Facebook (där citat först publicerades): facebook.com/mats.werner

Fler av Mats Werners bilder från Minneskonserten 2019

Nisse Sandström tar emot sitt stipendium av Ann Allan.

Tommy Körberg, i bakgrunden Ulf Andersson.

Husbandet; Joakim Ekberg, trummor, Hans Backenroth, bas, kapellmästaren Carl Bagge, piano, och Ulf Andersson, tenorsax och flöjt.

Husbandet och Monica Dominique. I bakgrunden pianisten Carl Flemsten och Stockholm Voices.

Bilder från Minneskonserten 2018

Victoria Tolstoy – rutinerad, elegant och.. bra!

Svante Thuresson – kanske uttjatat uttryck, men det måste ändå sägas: cool snubbe.

Sången hon sjöng blev vår egen – Lill Lindfors. 

Nästa generation skickliga svenska jazzsångerskor personifierad av Ellen Andersson.

Årets stipendiat i kategorin etablerade artister Mats Öberg tillsammans med Ann Allan.

Årets stipendiat i kategorin unga begåvningar Arvid Jullander tillsammans med Ann Allan.

Avslutning med alla på scenen.

Backstage med Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson.

Backstage med Peter Niklasson och Monica Borrfors, båda från Sällskapets styrelse och stark servicetrupp bakom scenen.

Stolt mottager av välförtjänt stipendium – Arvid Jullander.

Foto konsert: Jonas Lundqvist.
Foto backstage: Peter Niklasson.

Tidigare minneskonserter

2018

Berwaldhallen Stockholm: Fullsatt, god stämning, härlig musik och fantastisk sång – så kan 2018 års Monica Z-minneskonsert summeras. Det var kort sagt en underbar kväll i Berwaldhallen den 30 september. Under kvällen fick publiken njuta av musikalitet och sväng från artister som Lill Lindfors, Svante Thuresson, Viktoria Tolstoy, Ellen Andersson och Bernt Rosengren. Tom Alandh guidade med varm hand och mild stämma publiken genom konserten.

Ur Monica Zetterlunds Minnesfond delades stipendier ut till pianisten, kompositören och arrangören Mats Öberg och den unga talangfulle basisten Arvid Jullander. Stipendiet presenterades av stipendienämndens ordförande Ann Allan.

Kvällens husband var basisten Hans Backenroth och trummisen Jocke Ekberg, som båda spelat med Monica, samt pianisten Calle Bagge. I bandet hoppade även gitarristen Mats Norrefalk in för att bland annat kompa Lill Lindfors.

2017

Berwaldhallen Stockholm: 2017 års Monica Z-minneskonsert hölls 24 september i den fullsatta Berwaldhallen i Stockholm. I år var det lite speciellt, då Monica skulle ha fyllt 80 år tidigare samma vecka, och visst blev det en speciell kväll med härlig musik, skönsång och överraskningar.

Konserten navigerades som vanligt alldeles strålande av Tom Alandh från Monica Zetterlund Sällskapet. Tom inledde med att säga några ord om Sällskapets nyligen avlidne hedersordförande Hasse Alfredson, nära vän och revykollega till Monica Z. Tom presenterade därefter kvällens storband (Calle) Bagge & (Per) Ekdahl Big Band.

Sedan följde en konsertkväll av sedvanligt hög kvalitet. På scenen fanns bland andra Svante Thuresson, Lill Lindfors, Tommy Körberg, Jan Allan och Mats Öberg som alla levererade högklassiga tolkningar av musik som vi förknippar med Monica Z.

Stipendienämndens ordförande Ann Allan presenterade årets stipendiater: jazzsångerskan Isabella Lundgren, tenorsaxofonisten och klarinettisten Krister Andersson och pianisten Bobo Stensson.

Kvällens överraskning var Monica Zetterlunds kusin Greta Olsson, 87 år – övertalad och hitrest från Hagfors. Greta samtalade med Tom Alandh och sjöng sedan en svensk version av The things we did lst summer, Jag minns vår egen sommar, ackompanjerad  av Lasse Olofsson på trombon och Calle Bagge på piano. Kusin Greta belönades välförtjänt med kvällens varmaste applåd.

Konserten avslutades som alltid med att alla artister tillsammans sjöng en av Monicas största hits; Var blev ni av ljuva drömmar. Tack till alla medverkande, både på och utanför scenen, till Berwaldhallen, till publiken, och sist men inte minst till den passionerade producenten Silas Bäckström.

2016

Berwaldhallen Stockholm: För första gången hölls minneskonserten på Berwaldhallen. Det nya samarbetet blev lyckat med positiv och tillmötesgående personal på Berwaldhallen som hjälpte till att skapa ett mycket lyckat arrangemang. Fullsatt i salongen var förstås även det glädjande!

Producenten Silas Bäckström hade dessutom ordnat en samling på scenen som inte gick av för hackor: Tommy Körberg, Svante Thuresson, Jan Lundgren, Hannah Svensson och Filip Jers backade av Calle Bagges och Per Ekdahls Big Band och med årets båda stipendiater i samma högform som övriga: trombonisten Lisa Bodelius och sångaren Claes Jansson. Oj!

Vår trogne och eminente konferencier Tom Alandh lotsade oss igenom kvällen på sitt oefterhärmligt intagande sätt. Därtill ett kort framträdande av Monicas vän och textförfattare, Lars Nordlander, som förra året förärades ett specialpris i form av en upplaga böcker med Lars fantastiska tänkeord. Böcker som Lars sedan signerade och sålde i pausen.

2015

Konserthuset Stockholm: En fantastisk konsert inför ett fullspikat Konserthus med drygt 1200 personer i publiken. Lill Lindfors i sitt sedvanliga esse, en rad briljanta jazzmusiker som Nisse Landgren, Johan Norberg, Peter Asplund , Calle Bagge, Leo Lindberg, Isabella Lundgren, Anders Ekdahls Trio m.fl.

Som vanligt kompetent guidades vi genom eftermiddagen av konferencieren Tom Alandh.

Årets tre stipendiater mottog sina utmärkelser och lät sedan publiken njuta av sitt musicerande: Syskonparet Monica Dominique och Palle Danielsson som fick dela på stipendiet för etablerad artist och Anna Jalkéus som fick stipendiet till oetablerad artist.

I år hade sällskapet också beslutat att dela ut ett särskilt hedersstipendium till poeten och textförfattaren Lars Nordlander som stod Monica Z nära och som nu fick en bokutgåva med ett urval av de egna texterna.

2014

Konserthuset Stockholm: Årets stora och välbesatta minneskonsert gick av stapeln den 21 september. Dagen innan skulle Monica Z ha fyllt 77 år och två dagar innan var det 15 år sedan hon höll sin sista konsert!

I årets artistparad ingick veteranen Svante Thuresson, denna gång flankerad av sina tre vänner i Jazz Vocal Unit: sångerskorna Viktoria Tolstoy och Vivian Buczek, samt trumpetaren, sångaren m.m. Peter Asplund, kompetent ackompanjerade av Claes Crona på piano, Hans Backenroth på bas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor.

Kvartetten framträdde inte bara i sin helhet utan också i varierande delar, som solister, i duonummer m.m. Peter Asplund därtill med trumpeten eller flygelhornet i högsta hugg. Kort sagt ett härligt varierat och väldigt musikaliskt program.

För andra året fanns också Lise & Gertrud med som förnöjde oss med sitt inledande paradnummer ”Studsviksvalsen” (en hommage till Monica) som de inleder iklädda vita kärnkraftsskyddsoveraller som i slutskedet effektfullt slits av. Deras musikalitet och humor smittar och gladde publiken.

I år hade Monica två av sina personliga och nära vänner på scenen: Monica Nielsen som både berättade på sitt humoristiska sätt om vännen Monica Z och sjöng bedårande. Den andra vännen heter också Monica men Dominique i efternamn (tidigare ordförande i Monica Zetterlunds Minnesfond). Monica D ackompanjerade Monica N men också Lise och Gertrud samt den avslutande gemensamma sången ”Var blev vi av ljuva drömmar?”

Men konserten innehöll också utdelning av de båda stipendierna till Monica Zetterlunds minne: pianisterna Göran Lindberg och Leo Lindberg (nej, inte släkt!).  Göran lät oss njuta av sitt mjuka fina pianospel i ett nummer medan Leo befann sig på turné i Tyskland och därmed fick låta sig representeras med en filmad hälsning och pianospel, samt av sin mor som mottog stipendiet för hans räkning.

Silas Bäckström hade också i år åtagit sig rollen som sammanhållande och arrangerande kraft för minneskonserten. Liksom tidigare år gjorde han det i år med den äran. Han har aviserat att han nu efter ett långt yrkesliv dock drar sig tillbaka också från denna uppgift.

Monica Zetterlund Sällskapet tackar Silas för all den hjälp han gett vårt sällskap i samband med dessa konserter. Vi hoppas att finna någon som kan axla hans mantel för kommande år och önskar Silas en skön ”pensionering”!

2009

Kulturhuset Stockholm: Lördagen den 19 september, dan före hennes födelsedag, gick den årliga Monica Zetterlund-hyllningen av stapeln i ett välfyllt kulturhus i Stockholm. Vi som var där hade glädjen att vara med på stipendieutdelning och uppträdande av alla tre stipendiaterna. Därtill Clas Jansson och Magnus Carlsson med kompband. Det var första gången detta evenemang ägde rum i Kulturhuset och det smakade mera.

2007

Carlstad Conference Center i Karlstad: Med anledning av Monica Z:s 70-årsdag den 20 september beslöt Monica Zetterlund Sällskapets styrelse att förlägga årets minnes- och hyllningskonsert till Karlstad, det vill säga till Monica Z:s hemlän, Värmland.

Hyllningskonserten ägde rum i Carlstad Conference Center på Monica Z:s födelsedag, torsdagen den 20 september. Den utsålda konserten blev en stor framgång, såväl musikaliskt, publikmässigt, ekonomiskt och medialt. Ett stort artistuppbåd medverkade: sångaren Svante Thuresson, musikalartisten Anders Ekborg, pianisten Monica Dominique, dragspelaren Niklas Sundén, Monica Z-stipendiaten Bernt Rosengren, skådespelerskan Lena Dahlman, trombonisten Lasse Olofsson, sångerskan Greta Olsson (Monicas kusin), sångerskan Helena Skyman, Carlstad Big Band och Klara-ensemblen.

Hyllningskonserten i Karlstad gav ett ekonomiskt överskott tack vare biljettintäkterna och framgångsrik värvning av fem regionala sponsorer – Hagfors kommun, Sparbanksstiftelsen Alfa, Region Värmland, Karlstad kommun och Nya Wermlands-Tidningen.

2006

Nalen i Stockholm: Monica Zetterlund Sällskapet arrangerade en minneskonsert tisdagen den 19 september 2006 till förmån för Monica Zetterlunds Minnesfond.

Ett stort antal kända artister uppträdde utan ersättning för att hedra Monica Z och för att bidra till Monica Z:s Minnesfond. De medverkande artisterna var: Tina Ahlin, Jan Allan, Monica Dominique, Katarina Ewerlöf, La Gaylia Frazier, gruppen Hot Club de Suede, Mikael Samuelsson, gruppen Voice Boys och Bengt-Arne Wallin. De ackompanjerades av antingen Monica Dominiques Group eller Calle Bagges trio. Dessutom medverkade årets Monica Zetterlund-stipendiater, sångerskorna Ann-Kristin Hedmark och Lovisa Lindkvist.

2005

Hagfors: ABF Norra Värmland arrangerade en minneskonsert lördagen den 27 augusti 2005 i Monicas födelse- och barndomsstad Hagfors. En rad företrädesvis lokala musiker, artister och vänner till Monica från Värmland med omnejd framträdde vid konserten i Hagfors kultur- och konferenshus för att hedra minnet av ”Hagforstösen” Monica. Bland annat framträdde Lars Sjösten, Rune Carlsson, Johnny Olsson, Sven-Olof ”SOP” Pettersson, Tommy Jonsson, Lasse Olofsson, Lena Dahlman, Tore Linusson, Greta Olsson, Boel Johansson, Helena Schyman, Johanna Bergman, PG Sjöberg och Emma Eriksson.

Stockholm: Stockholm Jazz Festival: Vid den årliga jazzfestivalen på Skeppsholmen den 19-23 juli 2005 hedrades Monicas minne från scenen vid flera tillfällen. Bl.a. spelade Blue House Jazz Orchestra under ledning av Magnus Lindgren och Peter Asplund ett potpurri av kända Monica Z-låtar.

Sergels Torg: Inom ramen för Stockholms kulturfestival (2-4 september) hölls från Sergels torgs utomhusscen fredagen den 2 september en hyllningskonsert till Monicas minne med medverkan av bl.a. Monica Dominique (kapellmästare och konstnärlig ledare), Tommy Johnsson, Mats Engström, Carl-Axel Dominique, Johan Hörlén, Jan Allan, Lars Olofsson, Carl Johan De Geer, Eva Dahlgren, Svante Thuresson, Monica Nielsen, Tina Ahlin, sånggruppen Vocation, Tua Åberg, Tina Leijonborg, Michael Segerström och Niklas Sundén.

Jazzklubben Fasching: Fredagen den 19 augusti 2005 arrangerade jazzklubben Fasching en minneskonsert till Monicas minne då en rad svenska jazzmusiker framträdde gratis. Minneskonserten lockade drygt 300 betalande och en del av biljettintäkterna från konserten gick till Monica Zetterlunds Minnesfond.

Konserthuset: Måndagen den 10 oktober 2005 arrangerade Monica Zetterlund Sällskapet och Minnesfonden en stor minneskonsert i Stockholms Konserthus för att hedra Monicas minne och som ett led i uppbyggnaden av Minnesfonden. Konserthuset upplät sina lokaler kostnadsfritt och artister och musiker ställde upp gratis. Ett fullsatt Konserthus fick lyssna till en tre timmar lång minneskonsert med ett 50-tal medverkande musiker och artister. Bl.a följande: Hans Alfredson (kvällens konferencier), Jan Allan Rune Gustafsson, Georg Riedel, Tina Ahlin, Agneta Baumann, Monica Dominiques grupp, Monica Nielsen, Paula och Petra Nielsen, Boulevardteaterns Söderkåkar-ensemble, Svante Thuresson, Rune Carlsson, Göran Lindberg, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Blues House Jazz Orchestra, Ann-Christin Hedmark, Claes Jansson, sånggruppen Vocation, Steve Kuhn, Palle Danielsson, Jon Christensen, Karin Krog, Toots Thielemans.

Umeå: Vid Umeås Internationella Jazzfestival den 26-30 oktober 2005 hedrades Monicas minne med en konsert av Jan Allan, Rune Gustafsson och Georg Riedel.