30 september

En minneskonsert väl värd att minnas!

Ny fin arena på Nya Cirkus. Prestationer på topp från artister på topp. Välstämd och harmonisk produktion med bra tempo. Lägg därtill en engagerad och entusiastisk publik – där har ni årets konsert till Monica Zetterlunds minne.

22 september var det dags igen – Monica Z:s minne hyllades med traditionell konsert och stipendieutdelning. Evenemanget hade i år flyttat från Berwaldhallen, över Djurgårdsbron till Nya Cirkus och den scen som tillkom 2015. Det visade sig vara en utmärkt scen för den här typen av konsert. Trots 800 platser i salongen erbjöds intim stämning och närhet till det som (ut)spelades på scenen denna kväll – uppskattat av publiken om man ska tolka applåd- och jubelleveranser.

Högtidsstunder för musikälskare
Och visst bjöds vi på fantastisk underhållning och musikaliska högtidsstunder, elegant och kreativt presenterade av kvällens programvärd Sissela Kyle. Med sedvanlig scennärvaro och musikalisk auktoritet bjöd Lisa Nilsson oss på fyra nummer; Zetterlund-klassikern Trubbel av Olle Adolphson, Bara lite kärlek (Just A Little Lovin’ med Lisas svenska text), Lasse Gullins underbara Danny’s Dream och  slutligen en smashing 60-talshit – Gröna små äpplen. Lisa med sin unika röst och musikalitet äger, kort sagt.

Bosse Sundström showade och sjöng med påtagen jazzhatt. Han inledde med Sommaren vi älskade varann (Once upon a summertime) som Monica spelade in med Bill Evans till albumet Waltz för Debby. Standardlåten I can´t Give You Anything But Love blev i Bosses version Önska dig en annan man.  Dessutom bjöd Bo Kaspers-Bosse på Vad vet du om kärlek (You don´t know what love is) och Men tiden går, Hasse och Tages kongeniala version av As Time Goes By.

Isabella Lundgren, liksom Monica Z med värmländska rötter, är en av de mest framstående nutida svenska jazzsångerskorna. Den här kvällen levererade hon uppskattade versioner av (Where do I begin?) Love story (temat från filmen Love Story), Send In The Clowns (på begäran av stipendiaten Kerstin Bagge – vi återkommer till det) och en riktig själfull That’s Life. Isabella fångade verkligen publiken med sin inlevelse och musikalitet.

Tina Ahlin är förvisso Minnesfondens ordförande, men framför allt en lysande musiker och underhållare. Den här kvällen bjöd hon oss på en version av Monicas vals/Bluesette med munspelssolo på kompositören Toots Thielemans nivå. Mellan stipendieutdelningarna hann även Tina med att framföra Siv Larssons Dagbok (Chega de Saudade) med Tage Danielssons fina text om vardagsverkligheten.

Innan vi går in på kvällens stipendieutdelningar måste Ekdahl/Bagge Big Band hyllas. Tajt, bra arrangemang, fina solister, allt väl sammanhållet av kapellmästaren Carl Bagge – toppklass! Bandet fick också tillfälle att glänsa i två egna nummer – Jag har bott vid en landsväg och Three and one.

Och årets stipendiater är…
En viktig del i minneskonserten är utdelningen av stipendier ur Monica Zetterlunds Minnesfond. Stipendienämndens ordförande Tina Ahlin, tillsammans med Carl Bagge, delade ut årets stipendium till en etablerad artist – Kerstin Bagge. Kerstin har en lång och framgångsrik karriär som sångerska och revyartist. Kerstin sjöng sig genom 1960-talet som del av den banbrytande sånggruppen Gals and Pals. Hon har också medverkat i en lång rad revyer och gjort en mängd musikaliska timmar i olika studios. Hon har även haft ett stort engagemang i Monica Zetterlund Sällskapets arbete med att vårda Monicas minne.

Årets unga stipendiat var sångerskan Emmalisa Hallander, en scat-sjungande singer-songwriter, redan som en självklar del av Stockholms jazz-grädda, och på god väg att bli hela Sveriges nya stjärna på området. Emmalisa hastade in till konserten från försenade tåg och akutinsatta biltransporter. De stressiga förutsättningarna verkade inte ha påverkat Emmalisa det minsta, coolt och svängigt levererade hon Thad Jones/Mel Lewis The Groove Merchant. Strongt!

Filurpriset delades ut av Tom Alandh till komikern och scenpersonligheten Per Andersson. Han är en av de bärande personligheterna i humorgruppen Grotesco, medverkar i revyer och annan scenunderhållning. Per ser vi också flitigt i film och tv. Lite halvgalen på scenen har han beskrivits som. Och visst – den prisutdelningsceremonin lämnade snart Tom Alandhs manus när Per improviserat drog iväg. Kvällens största skratt drog det i alla fall fram. Per gav sig också på en personlig version av Att angöra en brygga.

Vi avrundar och summerar
Kort sagt: vi fick vara med om en lysande konsertkväll. Konserten, som arrangerades av Baggab Musik AB på uppdrag av Monica Zetterlund Sällskapet, bjöd på härliga musikaliska upplevelser i en högklassig produktion signerad Mary Nelson. Vi tackar för bra tempo utan att vara forcerat och ett bra samspel mellan alla inblandade, mellan scen och salong. Det svängde!

Traditionsenligt avslutades konserten med alla medverkande på scenen för ett gemensamt avslutningsnummer. Sakta vi gå genom stan är ju något av en Zetterlundsk signaturmelodi, så vad kunde vara bättre att avrunda med? Och visst, det var säkert många som gjorde just detta denna relativt milda höstkväll – sakta strosa hem genom stan, förmodligen med ett milt leende och en varm känsla inombords.

Text och foto Lisa Nilsson ovan: Jonas Lundqvist

Information om alla Minnesfondens tidigare stipendiater hittar du här.

Foton från konserten: Peter Niklasson/Monica Borrfors.

Programvärd: Sissela Kyle
Bosse Sundström
Lisa Nilsson
Isabella Lundgren
Minnesfondens stipendiat 1: Kerstin Bagge
Ordförande i Minnesfonden Tina Ahlin och stipendiat 2: Emmalisa Hallander
Stipendieutdelare Tom Aland och Filurpristagare Per Andersson

Avslutningsnummer; det vi kan kalla Monicas signaturmelodi, Sakta vi gå genom stan med Lisa Nilsson, Bosse Sundström, Isabella Lundgren och Tina Ahlin.