09 oktober

Minneskonsert med nya inslag

Den 24 september var det dags för 2023 års stora minneskonsert för Monica Zetterlund som i år skulle ha fyllt 86 år. Konserten betydde många nyheter för arrangerande Monica Zetterlund Sällskapet.

Mats Werner var en av de som njöt av en härlig kväll i Monica Zetterlunds anda. Så här rapporterar Mats om årets konsert och om de nya inslagen:

Ny ordförande, Lena Åberg Frisk sedan Bengt Säve-Söderbergh förra året lämnade den post han innehaft sedan sällskapet startade efter Monicas död. Ny producent, syskonen Eva och Carl Bagge, sedan Silas Bäckström dragit sig tillbaka med den hedern av att ha åstadkommit alla årens fantastiska konsertevenemang. Och slutligen och inte minst: ny konfrencier! Även Tom Alandh hade liksom Silas tyckt sig ha gjort sitt och ersattes – också med den äran – av Kalle Lind. Eva och Calle hade också ”byggt om” föreställningen vilket gav ytterligare nya fläktar och ett synnerligen gott resultat.

Det blev en fin blandning av ”gamla och nya” artister. Konserten inleddes av Calle Bagge på trio och följdes av framträdanden av den brittiska jazzgiganten Claire Martin, den internationella legenden Karin Krog, Kristin Amparo, Magnus Carlson, Calle Bagge Trio, Moon Ray Quintet och så årets stipendiater Max Schultz och Brita Virves samt sist men inte minst årets Filurpristagare Sissela Kyle.

Vilken höjdarkväll det blev!

Positivt i DN
Även DN:s Johannes Cornell bevakade konserten och levererade en mycket positiv recension. ”Stjärnspäckad hyllning av Monica Z i Berwaldhallen” var rubriken och sedan citerar vi gärna ur recensionen.

”Monica Zetterlund är ju en svensk ikon långt utanför bara musiken och jazzen. Den här kvällen på Berwaldhallen rör det sig dock om en hyllning till musikern, med en nivå på uppsättningen artister som speglar hur viktig hon var på just det området.”

Cornell hyllar sedan de medverkande och nämner bland annat årets stipendiater gitarristen Max Schultz och pianisten Britta Virves.

Hela DN:s recension kan läsas här (men förmodligen enbart av prenumeranter).

Foton: Mats Werner.
Bilden ovan: Karin Krog, Kristin Amparo med delar av Moon Ray Quintet och Kalle Lind.

Calle Bagge Trio
Ann Allan, ordf. Minnesfonden, och Claire Martin
Max Schultz
Kristin Amparo och Magnus Carlsson
Sissela Kyle
Tom Alandh delade ut Årets Filurpris