11 oktober

En fantastisk kväll!

Minneskonserterna har av kända skäl inte de senaste åren kunnat vara årligen återkommande, men nu blev den av. Som vanligt, vågar vi säga, blev det en fantastisk kväll på Berwaldhallen, med hyllning av stipendiater och förstås en massa bra musik.

Mats Werner var på plats och delar med sig av sin upplevelse så här:

Vilken strålande Minneskonsert för Monica Zetterlund på Berwaldhallen det blev! Hade lite oro över att det var tre års pandemiuppdämda stipendier x 2 plus ett nyinstiftat Filurpris (alla utdelade av minnesfondens ordförande Ann Allan) som skulle trängas med Lise & Gertrud, Tommy Körberg som hade med sig sin egen pianist den eminente Carl Flemsten , därtill husbandet Carl Bagge, Hans Backenroth, Joakim Ekberg och Ulf Andersson.

Men alla stipendiaterna var ju av den kalibern att de inte hade någon svårighet att smälta in till fullo och sprida en musikalisk och humoristisk glädje till den fulltaliga publiken. Eller vad sägs om Jojje Wadenius, Alexander Lövmark, Cornelia Nilsson, Ellen Andersson, Elise Einarsdotter, och Bengan Janson!

För att inte tala om mottagaren av Filurpriset, Henrik Dorsin som begick en suverän ordduell med den ständige generalkonfrencieren Tom Alandh och avslutade med att också brista ut i sång!

Producenten Silas Bäckström hade gjort det igen! Men påstår att det är sista gången vilket vore sorgligt.

Lise&Gertrud var ett sant nöje att återse och i Povels ekvilibristiska tiominuterslåt ”Håll musiken igång” fick de excellera i scenisk glädje, humor och musikalisk känsla. Och Tommy Körberg som säger sig vara ute på en finalturné gav åter prov på sin absoluta storhet. Och som jag sagt till andra sångartister i vänkretsen, den som sjunger Povels ”Underbart är kort” och gör det vackert kan räkna med att ha mitt hjärta dinglande kring sig. Och Tommy sällade sig nu till den skaran.

Mina efterträdare backstage, Monica Borrfors och Peter Niklasson har utvecklat sin konst till fulländning. Lars Wern rattade som vanligt ljudet och Ewa Egerbladh höll ordning på alla medverkande. Monica Zetterlundssällskapets avgående ordförande Bengt Säve-Söderbergh harangerades av Tom Alandh och hyllades med blommor av sin efterträdare Lena Åberg Frisk. Och så fick jag krama om mina och Monkans gamla vänner Doris Stråhlman och Kerstin Bagge. Vilken helkväll!

Mer information om Minnesfondens stipendiater hittar du här.

Bilder från konsertkvällen

Foton av Mats Werner, Gertrud Stenung och Peter Niklasson.
Klicka på en bild om du vill visa hela serien som bildspel med korta bildtexter.