Sissela Kyle

Till mottagare av Monica Zätas Filurpris 2023 har Sissela Kyle utsetts.

Årets filur utses av styrelsen för Monica Zetterlund Sällskapet. Styrelsemedlemmen Tom Alandh har formulerat följande motivering.

Hennes namn är som en viskning eller som en ljum sommarkväll, men hennes tunga är rakbladsvass. Ändå skär vår Filur aldrig huvudet av de korkskalliga och aldrig att hon strimlar de uppblåsta. Inte skada bara skratta. Ty hennes vapen är humorn, laddad med allvar.

Men ingen lösnäsa på vår Filur, inga skramlande bjällror, för hon är ironiernas drottning, och lågmält och elegant sätter hon dumbommarna i skamvrån och fördomarna får pyspunka. Och så får hon oss både att skratta och tänka. Och hon gör Sverige lite bättre och roligare. Och oss själva lite klokare, eller i alla fall, lite mindre dumma. Monica hade gjort en frivolt om hon hört hennes namn. Sissela Kyle!!!

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sissela Maria Kyle går på alla underlag, inga scener är henne främmande; Stockholms stadsteater, Dramaten, Boulevardteatern, Hamburger Börs, China, Folkan, teve, radio, Parkteatern. Hon är skådespelare, komiker, teaterchef, regissör, programledare, kåsör och imitatör och nu även Monica Zetterlund Sällskapets Filur.

Sissela Maria är dotter till lektor Per Gunnar Kyle och professor Gunhild Kyle, pionjär inom nordisk kvinno- och genushistoria, syssling till Cat Stevens och sambo med Spanarkollegan Per Naroskin, psykolog och psykoterapeut, som lyssnar lika vackert som han pratar. Dessutom är Sissela Maria född i Göteborg. Inte så konstigt att hon då möter livets utmaningar med ett klurigt leende, inte helt lätt att tyda.

Sissela Marias cv är som ett tusen bitars pussel, svårt att överblicka, inget tydligt mönster. Högt och lågt. Litet och stort. Buskis och klassiker. Huller om buller. Överallt dyker hon upp. Och det har hon gjort i mer än fyrtio år. I Parlamentet och Snacka om nyheter. Hos Skärgårdsdoktorn och Åsa-Nisse. I Gogols Revisorn och Tjechovs Onkel Vanja. På Guldbaggegalan och Gaygalan och i Julkalendern. Som Sommarvärd och Vintervärd, i På håret och hos Hellenius hörna. Som Fröken Friman och som Jenny i Strindbergs Dödsdansen. Alltid som Sissela Maria. En humanist. En humorist.

Genom åren har därför priser – mycket rättvist – regnat över Sissela Maria; fem guldmasker, Karl Gerhard-stipendiet och Hasse Ekman-stipendiet, Povel Ramels Karamelodiktstipendium, Tage Danielssons minnespris, Alf Henriksson-priset, Stallfåglarnas Humorpris, Magnoliapriset, Stora retorikpriset, Stockholms stads Kulturpris, S:t Eriksmedaljen, Litteris et Artibus, och även utsedd till Sveriges roligaste kvinna av Aftonbladet. Dessutom är Sissela Maria medlem i Gastronomiska akademien (tallrik nr 6). Hennes favoriträtt är Janssons frestelse.

I Sissela Maria finns flera generationer av svenska komedienner i koncentrat. Hon kan vara argsint som Julia Caesar med hjärtat på rätta stället, barskt och vresigt hembiträde som Dagmar Ebbesen som säger till på skarpen med humor och värme, rivig satkärring som Hjördis Pettersson, mångsidig som Inga Gill och sprallig som Eva Rydbergs clown. Med sin alldeles egna profil kan hon imitera dem alla.

I Sissela Maria Kyle finner man det mesta. Och det bästa.

För Monica Zetterlund Sällskapet, Tom Alandh

Om du vill dela detta i sociala media kan du använda denna länk: https://monicazetterlund.se/portfolio/sissela-kyle/

Foto: Anna-Lena-Ahlström