Saxofonisten Nisse Sandström har alltid gått sin egen väg. Han är ett naturbarn, med båda fötterna stadigt förankrade i jorden, men musikaliskt sett flyger han dit vingarna bär, och de bär högt! Han har en otrolig spännvidd, och är förutom musiker även en mycket uppskattad konstnär.

Samarbetet med Monica började år 1984, under inspelningen av plattan ”Holiday for Monica”, tillsammans med bland andra Red Mitchell. Och samarbetet fortsatte på Södra Teatern i föreställningen ”Sakta vi gå genom stan”.

Nisse själv säger så här om tiden med Monica:
”Jag hade en fin kontakt med Monica. Vi tecknade och målade tillsammans. Och vi var ute och plockade svamp. Själv är jag en rutinerad svampkännare, men Monica låg inte långt efter. Eftersom jag aldrig haft vare sig nån lillasyster eller storasyster, så blev Monica min schyssta storasyster.
Gud, så mycket kul vi har haft!”

Prissumman är på 60.000 kronor och motiveringen lyder:

Ditt konstnärskap är mångfacetterat och synnerligen upplivande. Med en djup förankring i traditionen har Du med en aldrig sinande närvaro oupphörligt förnyat Ditt musicerande på ett personligt, lekfullt och spirituellt sätt. Du är en helt igenom genuin och högst unik improvisatör; en sann förebild för generationer.

För Minnesfonden, Ann Allan (ordf)

Foto: Kenth Wångklev