Max Schultz

Max Schultz skapar tonkonst var han går och står. Musiken fick han med sig hemifrån – pappan drog med honom på mängder av konserter och efter att ha upplevt Jimmie Hendrix live, var Max fast.

Den första gitarr han spelade på, som liten, tillhörde hans mamma. Hemma i kåken ljöd ständigt jazz och blues på grammofon, och dessutom fick Max jamma med pappas spelkompisar; många av dem tillhörde våra finaste musiker, som t ex Tommy Koverhult.

I tonåren hängde Max på Kulturhusets bibliotek och läste Stravinskys partitur istället för att sitta i skolbänken. Och gaget han fick på spelningar gick oavkortat till skivor och konsertbiljetter. Max sög i sig allt han kunde komma över. Idolerna var Rune Gustafsson, Jojje Wadenius och Pat Metheny. Samtidigt satte han själv djupa avtryck med sin musik, i ständigt växande sammanhang.

Hans utveckling har skett i samspelet med sina spelkamrater, genom kommunikation.

I decennier har Max varit flitigt anlitad på konsertscener, som studiomusiker och i tv-produktioner med många av våra mest älskade blues-pop- och jazzstjärnor som Peps Persson, Marie Fredriksson, Barbara Hendricks, Svante Thuresson, Tommy Körberg och förstås – Monica Zetterlund.

En milstolpe är produktionen daterad år 1995 då Herbie Hancock spelade in en platta här i Sverige med efterföljande konsert på Fasching och vår stipendiat stod för hälften av kompositionerna.

Max tillvaro består till stor del av turnéer, men varje söndagskväll, sedan 4-5 år tillbaka, kan man höra honom på Stampen tillsammans med Chris Montgomery och Leo Lindberg. En av dessa söndagskvällar stegade plötsligt en av Max allra främsta förebilder John Scofield in genom dörren. Som vanligt svängde det så att publiken höll på att ramla av stolarna och Scofield kunde förstås inte hålla sig från att hoppa in och spela med i några låtar. Det blev en oförglömlig kväll.

Max musik består av minimalistiska ballader, av avancerade jazzlåtar, av blues eller funk… Han har inga begränsningar.

Må Södermalms anrika café Gunnarsson Konditori inse den stora ynnesten i att ha en av våra allra största musiker som stamgäst.

Prissumman är 60.000 kronor och motiveringen lyder:

Du är en betydande förebild, en inspiratör för generationer – en oupphörligen skapande urkraft som satt guldkanter på den tonala scenen – alltid lätt och ledigt glidande mellan stilarter. Vid varje konserttillfälle, under varje repetition föds nya spännande visioner som entusiasmerar både spelkamrater och lyssnare. Ditt musicerande är dynamiskt, omedelbart och självklart och vart Du än vänder Dig är Du älskad – som mentor, musiker och människa. Allt i genuin Monica-anda.

För Minnesfonden, Ann Allan (ordf.)

Om du vill dela detta i sociala media kan du använda denna länk: https://monicazetterlund.se/portfolio/max-schultz/

Foto: Pelle Piano