Om trombonisten Lisa Bodelius har instrumentkollegan Bertil Strandberg sagt ”…här kommer någon som på ett okonstlat sätt helt enkelt spelar från hjärtat…”.

Juryns motivering till årets unga stipendiat lyder:
Med en gedigen kunskap i bakfickan bollar du med en mängd dialektala tonspråk, både vad gäller komposition och trombonspel; allt med en naturlig lätthet och en genuin artikulation och fraseringskonst. Din mångsidighet är förbluffande och din musik självklar, leklysten, oförställd och underbart nyanserad.

Trombonisten Lisa Bodelius är uppvuxen i Motala men numera bosatt i Stockholm.
Hennes begynnande musikstudier skedde vid Fridhems Folkhögskola för att sedan utmynna i en kandidatexamen i jazztrombon vid Musikhögskolan i Stockholm.

Hon frilansar huvudsakligen, men är numera anställd på heltid i Bohuslän Big Band. Lisa medverkar i flera storband och spelar i många olika konstellationer, men den egna kvartetten är hennes hjärteprojekt och hon komponerar och arrangerar all musik till detta band.
 Hon har bland mycket annat också omarrangerat Gabriel Faurés verk Requiem, för kvartetten och Joakim Milder.

Lisas trombonlärare på Musikhögskolan: jazzmusikern Bertil Strandberg, har beskrivit hur han upplevde Lisas som musiker:
“Första gången jag hörde Lisa spela var under antagningsproven till Kungliga Musikhögskolan; en tillställning präglad av ångest och nervositet. Så kommer Lisa in och spelar och plötsligt förändras energin i rummet. Juryn slappnar av och vi försöker dölja vår förtjusning. Vad som orsakade denna förändring kan bäst tolkas som att här kommer någon som på ett okonstlat sätt helt enkelt spelar från hjärtat, även i en situation som denna. Detta är något som jag alltid förknippat med Lisas spel och som jag fick tillfälle att uppleva många gånger under de år jag hade henne som elev.”

För Minnesfonden, Ann Allan (ordf)

Foto: Miki Anagrius, licens: creative commons