Georg ”Jojje” Wadenius

”Att få spela och befinna mig i den musikaliska miljön, bland alla otroliga musiker, många av dem mina hjältar, mina idoler – det har varit min stora glädje i livet.” Orden är Jojje Wadenius egna.

När man nämner Jojjes namn glittrar det till i människoögon. Han är djupt respekterad och älskad, både som människa och musiker, och många vittnar om hans stora betydelse som inspiratör och förebild. Jojje har varit en enormt uppskattad lagkamrat i en oändlig mängd musikaliska konstellationer och hans förmåga att smälta in i de olika sammanhangen är enastående.

Som ung hoppade han av läkarutbildningen och valde istället att hela och läka med hjälp av sin musik. Han lyssnade på allsköns musik under uppväxten. Jan Johansson och idolen Rune Gustafsson, men också Beatles, Simon & Garfunkel, Jimi Hendrix, Aretha Franklin och James Brown. Senare, efter flytten till New York, skulle Jojje komma att spela och turnera med många av sina idoler.

Alla hans tidigare utmärkelser talar sitt tydliga språk, och efter tjugo år som en av de mest hyllade studiomusikerna i USA är det få som kan överträffa hans diskografi. Där finns namn som Diana Ross, Dionne Warwick och Roberta Flack … men även Donald Fagan, Blues Brothers, Steely Dan och inte minst Luther Vandross. Och så förstås många av våra svenska storheter – däribland Monica Zetterlund.

Grupperna Made in Sweden och Solar Plexus var upptakten. 1969 kom en av Sveriges genom tiderna mest älskade och uppmärksammade barnskiva; Goda’ Goda’. Jojje fortsatte att komponera och spela in barnmusik, låten ”Kalles klätterträd” brukar han med glimten i ögat presentera som sin största hit. Jojjes musik har nått fram till och starkt präglat en bred lyssnarskara, i alla åldrar, under hela sex decennier.

Vi är många som bokstavligt talat spelade sönder LP:n Goda´ Goda´ när den gavs ut, och den är fortfarande lika älskad. Än idag går vi omkring och nynnar på hans barnvisor, de har boat in sig i våra gener. En av dem; ”Kråkbegravningen”, spelades in med Blood, Sweat and Tears under de år Jojje var medlem i gruppen. Låten “She´s coming home”, på en annan av gruppens plattor, är också ett lysande exempel på Jojje som sångare. Efter att ha inspirerats av Steve Winwood utvecklade Jojje dessutom en alldeles egen scatsång, vilken blivit hans signum.

Hela Jojjes identitet är musik. Den är oefterhärmlig, alltigenom äkta och sprängfylld av lekfullhet och energier. Än idag är han aktiv i många skilda sammanhang, bland annat i bandet Cleo, där Jojje får utlopp för sin till synes aldrig sinande spelglädje.

Prissumman är 60.000 kronor och motiveringen lyder:

Du har inspirerat och berikat generationer med Din innerlighet och musikalitet, med oförglömliga kompositioner, en naturlig varm sångröst och ett virtuost, glittrande gitarrspel. Barnvisor, jazz, blues, rock eller pop – Du har lätt och lekfullt låtit musiken flöda över gränserna. Allt med ett enastående gehör, ett utsökt harmonisinne och en självklar följsamhet och melodisk lekfullhet som satt djupa avtryck inom oss. Din musik har fyllt oss med glädje, värme och kärlek och vi känner en djup tacksamhet.

För Minnesfonden, Ann Allan (ordförande)

Foto: Per Ole Haugen