Cornelia Nilsson – stipendiat ur Monica Zetterlund minnesfond 2020.

Cornelia Nilsson började spela trummor redan vid 7 års ålder. 20 år senare har hon etablerat sig på de stora jazzscenerna, inte minst i Köpenhamn som numera är hennes hemvist.

Intresset för jazzmusiken väcktes när hon som tonåring ofta hängde på jazzklubb Underground. Där lyssnade hon till trummisar som satte extra fyr på hennes inre musikaliska gnista.

Cornelia har studerat jazz på folkhögskolor och på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, men valde att bryta sig loss från institutionerna och fortsättningsvis utveckla sitt spel genom att just – spela. Cornelia ingår i bland andra Mathias Landæus Trio och i Thomas Markusson Open. Som kuriosa kan nämnas att Cornelia har överraskat stort med att i det närmaste däcka sin omgivning med sin klockrena sång.

Cornelia berättar själv om ett par viktiga milstolpar: ”I januari 2019 hade jag den enorma äran att spela en konsert med en av mina hjältar; Kenny Barron, tillsammans med basisten Kiyoshi Kitagawa. Jag har aldrig någonsin haft en musikalisk upplevelse som den. Nervositeten var stor, men den energi de utsöndrade sköljde bort allt – jag åkte verkligen bara med och fick känna hur det känns när musiken bereder vägen för mig som musiker, och inte tvärtom. Sommaren 2018 hade jag turen att ha en av mina stora inspirationskällor som lärare; Louis Hayes. Av honom fick jag verktyg som hela tiden är närvarande i mitt trumspel. Hans ord rungar skönt varje gång jag spelar på ridecymbalen: Just smash it!.”

Cornelia får 40.000 kronor och motiveringen lyder:
Din musik och Din personlighet genomsyras av humor och värme, av öppenhet och generositet, av mod och integritet. Under varje solo berättar Du en historia, och den är helt igenom ärlig. Med lekfullhet och totalt fokus blir de musikaliska ögonblicken till högtidsstunder.

Foto: Christer Männikus