Britta Virves

Britta Virves har sina rötter i Estland, uppvuxen på landets största ö; Saaremaa.

Efter att ha ägnat sig åt klassiskt piano som litet barn utvecklades fascinationen för jazzen. Från Estlands musik- och teaterakademi, via några studierundor i Danmark och på Skurup, hamnade hon år 2016 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, för att med en masterexamen i ryggen fortsätta sin utveckling i konsertsammanhang.

Redan under inträdesprovet till KMH visade hon prov på sin unika kapacitet genom att utan förberedelse och på begäran framföra en improviserad version av sitt fäderneslands nationalsång, något som däckade den luttrade juryn.

Sverige är numera Brittas bas. Snabbt har hon etablerat sig på den svenska jazzscenen som en självklar stjärna – som pianist, men också som kompositör för exempelvis Bobo Stenson.

Under flera år har Britta spelat med Norrbotten Big Band, nyligen samarbetade hon med Nordiska Kammarkonserten och ofta jobbar hon med sin trio bestående av Jon Henriksson och Jonas Bäckman. Isabella Lundgren, Håkan Boström, Joakim Milder och Karin Hammar är ytterligare exempel på nära och kära kollegor.

Vår stipendiats spelkamrater i olika generationer och varierande sammanhang höjer henne till skyarna: ”Britta är en social solstråle, ständigt uppmuntrande, det finns så mycket spelglädje, hon njuter verkligen vid flygeln. Hennes utveckling har varit enastående. Hon har inga begränsningar, hon spelar vad som helst direkt från bladet – till och med de extremt udda taktarter som kan få oss gamlingar att klia oss i huvet. Hon är otroligt driven och djupt seriös. Hon skapar alltid musik långt bortom det korrekta, hon lyckas vid varje enskilt tillfälle prägla musiken hon deltar i … ” Och i samma stil fortsätter lovorden att hagla.

Prissumman är 40.000 kronor och motiveringen lyder:

Du är en pärla bland nyskapare. Med ett utsökt anslag, en briljant teknik och ett färgsprakande musikaliskt språk löper dina fingrar ömsom lätt och lekfullt, ömsom med kraft och pondus över klaviaturen. Lyssnaren bjuds på en alltigenom spännande dynamik – en finurlig, flödande rikedom där erfarenheten av den klassiska musiken vävs samman med både jazz och nyfödda tonspråk som sammantaget skapar en njutbar, kittlande och spännande kommunikation.

För Minnesfonden, Ann Allan (ordf.)

Om du vill dela detta i sociala media kan du använda denna länk: https://monicazetterlund.se/portfolio/britta-virves/

Foto: Michael Steiner