Alexander Lövmark

Vi är glada att få uppmärksamma Alexander Lövmark; en nyfiken vokalist med ett vidöppet sinne, alltid med nya utmaningar i sikte.

Han sjöng sig igenom uppväxten men fastnade med tiden också för kontrabasen, även det ett instrument som han trakterar med stor skicklighet. Utbildningen gick från Kulturskolan via Bollnäs Folkhögskola till Högskolan för Scen och Musik Göteborg där han studerade improvisation – nu framförallt som sångare.

Alexander har med sin sångröst sökt sig till många olika och brokiga sammanhang som alla utvecklat honom, på skilda sätt; ofta som solist, men även som medlem i exempelvis Taubekapellet Tira Vento och vokalensemblen Stockholm Voices.

Själv säger Alexander: ”Mina musikaliska förebilder har varit många och jag har ofta bytt favoriter. Jag har haft en stor dragning till det improviserade; till det som händer i nuet. Jag vill alltid känna att jag utmanar det förutsägbara. Det var stort att vinna 1:a pris i Montreux Jazz Voices Competition, men kanske ännu större att året därpå gästa Montreux Jazz Festival med både eget band och egna kompositioner.”

Monica Zetterlunds Minnesfond ser mycket fram emot att följa Alexanders framtida musikaliska äventyr.

Prissumman är 40.000 kronor och motiveringen lyder:
Din virtuositet och Ditt intuitiva musikaliska flöde är avspänt, naturligt, självklart. Du är en ekvilibrist, en urkraft med stor närvaro och ständig lust till nyskapande. Allt bottnar i en genuin teknik kombinerad med en djup kunskap. Ditt musicerande hänför, Ditt musikaliska uttryck bringar glädje. Tack Alexander!

För Minnesfonden, Ann Allan (ordförande, textförfattare)

Foto: Alexander Tillheden