20 december

Nu släpps album med ny Monica Zetterlund-musik

Inspelningarna har legat bortglömda hos skivbolaget Atlantis. 30 år efter att de gjordes släpps nu engelskspråkiga versioner av låtar från Monica Z:s album Topaz, Varsamt och Monica Z. En riktig godbit alltså för alla som älskar Monica Zetterlunds musik.

Inspelningarna gjordes ursprungligen för en internationell lansering, men av olika anledningar blev de aldrig utgivna. Producent var Peter R Ericson och det är han som nu har återfunnit inspelningarna. I ett pressmeddelande berättar han att fyndet gjordes när Atlantis var på väg att byta ägare och bokhyllorna i studion inventerades.

”Monica kom ner till Atlantis studio i Stockholm, oftast på kvällarna. Hon sjöng så vackert och några strofer var ren magi. Hennes röst svävade som i ett eget universum. Efter det mixade jag och Atlantis chefsingenjör Janne Hansson inspelningarna”, berättar Ericsson.

Men sen hamnade alltså materialet i en hylla i studion. Efter återupptäckten kunde det konstateras att det var en hög kvalitet på musiken, säger Ericsson.

”Jag gick ner till studion, lyssnade på alla band, och de var väldigt bra! Vi hittade nio låtar, några i olika versioner. Och efter noggrant urval och redigering kan vi äntligen presentera slutresultatet.”

Albumet släpps 26 januari 2024, nu på Sony Music.

Källa: Pressmeddelande från Peter R Ericsson och artikel i Dagens Nyheter.