10 september

MONICAS VALS SOM MUSIKTEATER

Fragment och fantasier inspirerade av Monica Zetterlunds liv och musik. Det serveras när Hipp på Malmö Stadsteater förvandlas till jazzklubb och vi berättar historien om en av Sveriges största artister och jazzsångerskor genom tiderna.

Från lilla Hagfors i Värmland gav hon sig ut i den stora vida världen. Som i ett drömspel får vi följa Monica från tonåren till 60-årsåldern, från Värmlandsskogarna till jazzklubbarna. Hon valde att följa sina drömmar och trotsade traditionella könsmönster och konventioner.

– Monicas vals är inte en biografi. Om Monica spelade med Stan Getz på Bluenote eller Olympia i Paris 1959, det är för historikerna, men att hon träffade Marlon Brando där och tillbringade tre oförglömliga nätter tillsammans, det är för dramatiken. Vi försöker inte begränsas eller bli fastlåsta av alla biografiska detaljer, utan istället ta oss under huden på människan Monica, inte myten. Se henne som en dramatisk karaktär, en Lady Macbeth eller en Julia Capulet, fri från tolkning, men med en tro på hennes väsen och hennes konflikter, säger regissören Heinrich Christensen.

Med den danske saxofonisten Benjamin Koppel i spetsen för den fyra man starka orkestern Benjamin Koppel Quartet, kommer Hippscenen pulsera av låtar signerade Monica Zetterlund.

Spelas på  Hipp fredag 21 september – torsdag 1 november.

Mer information finns här på malmostadsteater.se

Repetitionsbild ur Monicas vals. Mari Götesdotter och Magdi Saleh. Foto Erik Roman.

Smygspelning på Spegeln inför föreställningen Monicas vals

Vi repar just nu för fullt inför premiären av Monicas vals. Här kommer ett filmklipp från Spegeln där Mari Götesdotter samt Benjamin Koppel Quartet dök upp oannoserat för att testa lite låtar från vårens stora musikteaterföreställning om Monica Zetterlunds liv och musik.

Publicerat av MALMÖ STADSTEATER Söndag 19 augusti 2018