15 maj

Bernt Rosengren till minne

En av Sveriges mest inflytelserika jazzmusiker, tenorsaxofonisten Bernt Rosengren, har avlidit. År 2007 tilldelades Bernt Monica Zetterlunds minnesfonds stipendium i kategorin etablerade musiker/artister.

Etablerad är egentligen ett understatement när det gäller Bernt Rosengren. Hans betydelse för jazzmusiken i Sverige kan inte nog understrykas. Stipendiefondens motivering formulerades så här 2007:  ”Bernt är tenorsaxofonist i världsklass, högt uppskattad av Monica Z och den svenska jazzpubliken.”

Bernt Rosengren var banbrytande och inspirerande under mer än 60 år som saxofonist. Redan som 20-åring spelade han 1958 med en internationell ungdomsorkester på jazzfestivalen i Newport. Hemma i Sverige hittade han egna vägar parallellt med jazzens mittfåra. Han spelade jazz på turkiska med Sevda och testade friare former av jazz, men återvände också senare till att tolka standards. Bernt blev också känd och erkänd för en stor mängd utsökta arrangemang.

Bernt Rosengren blev 85 år.

Monica Borrfors minnesord

Kommer just innanför dörren när Gösta berättar att Bernt Rosengren gått bort.
Känner för ovanlighetens skull att tårarna rinner nerför kinderna.
Neeeej! Inte han också!

Så många av ”mina musiker” har lämnat runt min födelsedag. Monica Zetterlund den 12 maj, Chet Baker den 13 maj, nu Bernt den 15 maj. När den plats på jorden som jag befinner mig på är som vackrast.
Nu är det snart inga kvar av den generationens svenska jazzhjältar.

Bernt var alltid väldigt fin mot mig. Har arrat till både storband och mindre konstellationer. Till plattor och annat. Alltid supporterande. Jag har fått sjunga till hans saxofon.

Jag har varit med i Stockholms jazzliv sedan -70 talet, Bernt har alltid funnits. Det är en stor sorg att han inte längre är med oss, men en tröst i att han nu säkert är bland alla andra som gått före honom. Vila inte i frid utan lira utav av bara den, där på andra sidan av vår verklighet. Vi kommer när vi är klara här.