15 augusti

NU PRESENTERAS 2019 ÅRS STIPENDIATER

2019 års Monica Zetterlund-stipendiater är utsedda. Vi gratulerar saxofonisten Nisse Sandström och pianisten och kompositören Anna-Greta Sigurdardottir!

Nisse Sandström – flyger musikaliskt dit vingarna bär
Saxofonisten Nisse Sandström har alltid gått sin egen väg. Han är ett naturbarn, med båda fötterna stadigt förankrade i jorden, men musikaliskt sett flyger han dit vingarna bär, och de bär högt! Han har en otrolig spännvidd, och är förutom musiker även en mycket uppskattad konstnär.

Samarbetet med Monica började år 1984, under inspelningen av plattan ”Holiday for Monica” tillsammans med bland andra Red Mitchell. Och samarbetet fortsatte på Södra Teatern i föreställningen ”Sakta vi gå genom stan”.

Nisse själv säger så här om tiden med Monica:
”Jag hade en fin kontakt med Monica. Vi tecknade och målade tillsammans. Och vi var ute och plockade svamp. Själv är jag en rutinerad svampkännare, men Monica låg inte långt efter. Eftersom jag aldrig haft vare sig nån lillasyster eller storasyster, så blev Monica min schyssta storasyster.
Gud, så mycket kul vi har haft!”

Prissumman har utökats och är nu på 60.000 kronor och motiveringen lyder:

Ditt konstnärskap är mångfacetterat och synnerligen upplivande. Med en djup förankring i traditionen har Du med en aldrig sinande närvaro oupphörligt förnyat Ditt musicerande på ett personligt, lekfullt och spirituellt sätt. Du är en helt igenom genuin och högst unik improvisatör; en sann förebild för generationer.

Anna-Greta Sigurdardottir spås en lysande framtid
Anna-Greta Sigurdardottir är född och uppvuxen på Island. Som barn fick hon en klassisk skolning, men under tonåren tog intresset för jazzmusiken överhanden.

Hon har studerat på jazzlinjen på Islands musikskola och därefter på Musikhögskolan här i Stockholm.

Anna-Greta har trots sin ringa ålder hunnit samarbeta med många av landets absoluta toppmusiker, i mängder av varierande sammanhang, både som pianist och kompositör. Som exempel kan nämnas Håkan Broström, Susanna Risberg, Norrbotten Big Band, New Places Orchestra, Elaria Big Band och Gotlands länsmusik.

I september släpps en platta där hon musicerar tillsammans med Max Schultz, Joakim Milder, Christian Spering och Magnus Gran.
För Anna-Greta står alla tänkbara dörrar öppna och stipendienämnden spår henne en alltigenom lysande framtid.

Även prissumman till årets yngre stipendiat har utökats och är nu på 40.000 kronor. Motiveringen lyder:

Med en hängiven upptäckarlust och vetgirighet tar Du Dig med stor seriositet an både små och stora sammanhang, från vitt skilda traditioner. Du har ett gediget personligt uttryck, en ciselerad pianoteknik och en väl utvecklad intuition. Och Din skaparlust smittar av sig – med Ditt glada, positiva och öppna sinnelag ger Du strålglans åt hela Din omgivning.

För minnesfonden, Ann Allan (ordförande)

Utdelning vid minneskonserten
Årets stipendiater kommer att få ta emot sina stipendier och hyllas vid årets minneskonsert till Monica Zetterlunds ära i Berwaldhallen 29 september. Mer info om den konserten kommer.

Foto: Kenth Wångklev (Nisse Sandström) och Magnus Andersen (Anna-Greta Sigurdardottir).