22 november

NY BOK OM SVENSK JAZZHISTORIA

”Monica Zetterlund är en av de viktigaste och mest framträdande personerna i svensk jazzhistoria. Hon förekommer därför flitigt i min bok Frihetens blå toner – En berättelse om jazzen i Sverige, säger bokens författare Göran Jonsson.

”Det är en anmärkningsvärt bra bok”, skriver Aftonbladets recensent Carsten Palmær. Boken är en berättelse om många stora namn i den svensk jazzhistorien – från Paramount-orkestern med Gösta ”Smyget” Redlig till Esbjörn Svensson trio och dagens nya generation musiker. Och så förstås Monica Zetterlund.

Göran Jonsson säger själv att Monica Zetterlund givetvis ska få ta stor plats när svensk jazzhistoria ska berättas: ”Monica Zetterlund är en av de viktigaste och mest framträdande personerna i svensk jazzhistoria. Hon gör entré i det kapitel som heter Värmlandsjäntan.”

Göran Jonsson är överhuvudtaget noga med att lyfta fram kvinnorna i den svenska jazzhistorien, säger Aftonbladets recensent: från vokalisterna som fick stå och le mot publiken medan grabbarna spelade färdigt sina solon till dagens självmedvetna instrumentalister. (Självmedvetandet har i och för sig funnits med hela tiden, som när Monica Zetterlund drog lösbröstet ur aftonklänningen och dängde det i bordet när Playboy ville fotografera henne naken).

Frihetens blå toner – en berättelse om jazzen i Sverige ges ut på Carlsson Förlag.

Aftonbladets recension »