Monica Zetterlunds Minnesfond har utsett årets stipendiater. De utvalda är Rune Gustafsson och Joachim Bergström. De tilldelas 40.000 respektive 20.000 kronor.

Rune Gustafsson började sin karriär som jazzgitarrist i Göteborg, men flyttade snart till Stockholm. Sedan 1950-talet har han tillhört eliten av svenska jazzmusiker och samarbetat först med Putte Wickman och senare under en följd av år med Arne Domnérus. Rune Gustafsson har även skrivit filmmusik.

Joachim Bergström har flera års erfarenhet som musicalartist med roller i bl.a. ”No Way to Treat a Lady”, ”Zorba”, Skönheten och odjuret” och ”West Side Story”. Han har också uttryckt sig inom jazzen i samarbete med Magnus Lindgren Band. Han har också varit med om att starta jazzklubb på Gröna Lund.

Stipendierna delades ut i samband med den Monica Zetterlund-konsert som anordnades i Arenan, Bibliotekshuset i Karlstad fredagen den 1 oktober. Vid konserten medverkade årets stipendiater Joachim Bergström och Rune Gustafsson,  Monica och Carl-Axel Dominique (Monica är även ordförande i Monica Zetterlunds minnesfond), Zoie Finer , sångerska med utbildning från Kungliga Musikaliska Akademin. Zoie har en stor bredd som sångerska, men har en förkärlek för jazz, soul och blues. Och hon har fått många kritiker att jubla över sitt sätt att förmedla jazzlåtar på det ”gamla goda” sättet

Medverkade gjorde även musikerna Hans Backenroth och Johan Löfcrantz-Ramsey, som tillsammans med Monica Dominique utgjorde ackompanjemanget.

Före konserten bjöds publiken även på ett härligt kåseri om Monica - signerat den legendariske trumpetaren Bengt-Arne Wallin och den lika legendariske ljudteknikern Gert Palmcrant.