image4 4

Tack alla ni som kom på årets Monica Z- minneskonsert i söndags (24 sep) i ett fullsatt Berwaldhallen i Stockholm! I år var det ju lite speciellt, då Monica skulle ha fyllt 80 år tidigare samma vecka, och visst blev det en speciell kväll med härlig musik, skönsång och överraskningar. För er som inte var där kommer här några foton och en kort sammanfatting av kvällen.

Konserten navigeras som vanligt alldeles strålande av Tom Alandh från Monica Zetterlund Sällskapet, och han inleder bl a med att säga några ord om Sällskapets nyligen avlidne hedersordförande Hasse Alfredson, nära vän och revykollega till Monica Z. Tom presenterar därefter kvällens storband (Calle) Bagge & (Per) Ekdahl Big Band, varpå de river av 'It's all right with me'.

Sedan är det dags för den alltid lika coola Svante Thuresson, som sjunger Olle Adolphsons vackra 'En grön kväll i Margretelund' och 'Va e de där'. Sedan dyker stipendienämndens ordförande Ann Allan upp och presenterar två av årets tre stipendiater. Först ut är jazzsångerskan Isabella Lundgren, som sjunger sin egen 'Eudaimonia'. Tenorsaxofonisten och klarinettisten Krister Andersson är stipendiat nr två, och han spelar 'Embraceble you'. Alla årets stipendiater får 50 000 kr var. Nu är det dags för härliga Lill Lindfors, och hon ger oss 'The groove merchant', och 'Om du nånsin kommer fram till Samarkand'. Första akten avslutas med skönsjungande Tommy Körberg, som sjunger 'Under vinrankan', och gör en pampig version av Povel Ramels fina 'Underbart är kort'.

En bit in i andra akten får man nog säga att kvällens överraskning dyker upp. Monica Zetterlunds kusin Greta Olsson, 87 år. Övertalad, och hitrest från Hagfors i Värmland, samtalar hon med Tom Alandh en stund, och sjunger en svensk version av 'The things we did last summer', som blev 'Jag minns vår egen sommar', ackompanjerad på trombon av Lasse Olofsson och Calle Bagge på piano, och som hon sjunger! Kusin Greta belönas välförtjänt med kvällens varmaste applåd. Svante Thuresson kommer tillbaka, och sjunger 'Winchester in apple blossom time', och 'Ska nya röster sjunga'. Nu är det dags att presentera stipendiat nr tre från Monica Z Minnesfond, den hyllade jazzpianisten Bobo Stenson, och efter han spelat får han stående ovationer av storbandet. Tommy Körberg är tillbaka och sjunger 'My favorite things", och 'Rock around the clock'. Nu är det dags för trumpetaren Jan Allan och pianisten Mats Öberg att spela tillsammans. Här får vi instrumentalt njuta av tre av Monicas låtar; Vårvisa, I valet och kvalet & En gång i Stockholm. Sedan är Lill Lindfors tillbaka igen, och sjunger Hasse och Tages 'Sälj inget brännvin till pappa', och 'Trubbel'. Konserten avslutas som alltid med att alla artister tillsammans sjunger en av Monicas största hits 'Var blev ni av ljuva drömmar'.

Tack till alla medverkande, både på och utanför scenen, till Berwaldhallen, till publiken, och sist men inte minst till den passionerade producenten Silas Bäckström. Vi ses igen nästa år!

Peter Niklasson, Monica Zetterlund Sällskapet

Foton: Ann Allan, Peter Niklasson & Mats Werner.

 image1

image1 1

image1 1 1

image2

image2 2

image3

image3 3

image4

 

image5

image5 5